CV opstellen tips: vermijd deze 10 grootste clichés op je CV

CV opstellen tips van Flex Work in Travel. Uit onderzoek is gebleken wat de allergrootste clichés op cv’s zijn.

Onderscheiden werkzoekenden zich nou écht op hun CV? Wat zijn de meest voorkomende clichés die zij gebruiken in het opstellen van hun  CV? Uit een internationaal onderzoek bleek dat mensen vaak dezelfde termen gebruiken in het opstellen van hun CV.

Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan, willen zich op hun CV van hun beste kant laten zien. Zij hopen zich te onderscheiden van de concurrentie en benoemen daarom hun unieke talenten, vaardigheden en competenties.

Maar zijn deze nou écht onderscheidend op hun cv? 

Wil je een CV opstellen die opvalt en potentiële werkgevers overtuigt? Dan kun je clichés maar beter vermijden. 

CV opstellen tips: Meest voorkomende clichés op CV’s

Nederlandse sollicitanten gebruiken vaak clichés op hun CV.  Zo omschrijven zij zichzelf als ‘sociaal’. Ook beschrijven zij zich als een ‘teamplayer’, en als iemand die goed ‘zelfstandig’ kan werken. 

Ondanks het feit dat deze eigenschappen natuurlijk door veel werkgevers gewaardeerd zullen worden, zal het benoemen ervan een Nederlandse sollicitant dus niet echt onderscheiden van de andere sollicitanten die hoogst waarschijnlijk identieke woorden hebben gebruikt voor hun CV.

In het onderzoek springt ook in het oog dat in tegenstelling tot sollicitanten uit andere landen, Nederlanders zich bovengemiddeld vaak op hun CV onderscheiden door de capaciteiten ‘leergierig’ en ‘behulpzaam’ te benoemen.

Meest voorkomende clichés op CV’s wereldwijd

In 38 verschillende landen staan de uitspraken ‘Ik ben een teamplayer’ of ‘Ik kan goed in een team werken’ bovenaan in de top 3 grootste clichés die op een cv te vinden zijn. Deze competentie is hiermee het grootste CV-cliché ter wereld.

Ook vaardigheden als ‘klantgericht’ en ‘professioneel’ worden wereldwijd op bijzonder veel CV’s genoemd.

Top 10 meest voorkomende clichés op CV’s :

  1. team(player)
  2. klantgericht
  3. professioneel
  4. gemotiveerd
  5. gemakkelijk aanpassen
  6. toegewijd
  7. positief
  8. goed in plannen
  9. sociaal
  10. zelfstandig

Teamplayer is wereldwijd het meest gebruikte cliché op CV

Binnen het onderzoek werden 18 verschillende Europese landen onderzocht. Het laat veel interessante trends zien in hoe werkzoekenden hun CV samenstellen.

Zo gebruiken Europeanen, in vergelijking tot werkzoekenden van andere continenten, minder vaak het cliché ‘ik kan me goed aanpassen’. Mensen in Europa beschrijven zichzelf daarentegen juist vaker als ‘positief’ en ‘sociaal’.

Ook per land zijn er opvallende verschillen te zien binnen Europa. Zo zijn Belgen op hun CV vaker ‘flexibel’, maar juist minder vaak ‘toegewijd’. Duitsers gebruiken opvallend vaker het cliché-woord ‘strategisch’ op hun CV. Zweden noemen zich daarentegen vaker ‘stressbestendig’.

Hulp nodig bij het opstellen van jouw CV?

Meer CV opstellen tips?  Meer sollicitatiegesprek tips nodig? Beter weten wat je wel en niet moet doen tijdens je sollicitatie? Heb je behoefte aan begeleiding op de arbeidsmarkt? Flex Work in Travel kan jou hierbij helpen.

Voor meer informatie: pascalejansencoaching.nl of 06 24657845

Ben je op zoek naar een baan in de reiswereld? Neem vrijblijvend en gratis contact met ons op of schrijf je meteen bij ons in.