13 tips lichaamstaal sollicitatie gesprek

Eindelijk zit je bij een sollicitatiegesprek voor een baan die je heel graag wilt. Nu komt het erop aan met. Met een goede lichaamstaal kun jij je sollicitatiekansen vergroten. Gebruik de volgende Flex Work in Travel tips.

 

1. Altijd handen schudden

Begin het gesprek niet voordat jij de interviewer de hand hebt geschud. Een goede handdruk creëert een band, maakt je moeilijk te vergeten en laat zien dat je zelfverzekerd bent. Handdruk graag niet te hard of te slap.

 

2. Oogcontact houden

Mensen zullen als eerste willen weten of je een betrouwbare kandidaat bent. Door goed oogcontact te houden (maar het niet te overdrijven) kun je laten zien wie je bent.

 

3. Rechtop zitten

Rechtop zitten wordt gezien als zelfverzekerd en intelligent. Als je onderuit in je stoel hangt, kan het lijken alsof je niet echt geïnteresseerd bent.

 

4. De juiste plek

Na de eerste kennismaking zal meestal een plaats worden aangewezen waar jij kunt zitten. Als echter de keuze van plaats aan jou zelf wordt overgelaten, kies dan een plek van waaruit jij alle gespreksdeelnemers goed kunt aankijken, en zij jou. Als iemand op een plek zit waardoor jij hem onvoldoende kunt aankijken, kan hij of zij hierdoor een minder goede indruk van jou krijgen.

 

5. Niet op het puntje van je stoel zitten

Als je op het puntje van je stoel zit, kan het zijn dat dit weinig ontspannen overkomt en het kan de indruk wekken dat jij je niet zo op je gemak voelt.

 

6. Waar laat je je armen?

Het is goed om je armen losjes op je schoot te leggen of ontspannen op de leuning van je stoel. Vanuit die positie is het ook makkelijk om je woorden te ondersteunen met handgebaren.

 

7. Af en toe iets naar voren leunen

Door iets naar voren te leunen toon je interesse. Kom niet té dichtbij; de meeste mensen ervaren dat als opdringerig.

 

8. Spiegel degene met wie je praat

Onbewust creëert het een band als je op dezelfde manier gaat zitten. De ander kan zich er ook bewonderd door voelen.

 

9. In een open houding zitten

Kruis je armen en benen niet, dat ziet er defensief uit, alsof je je afschermt.

 

10. Let op wat je met je handen doet

Stop ze niet in je zakken, maar doe er iets rustigs mee. Druk je vingertoppen bijvoorbeeld tegen elkaar in een punt naar boven, dat straalt vertrouwen en zekerheid uit.

 

11. Knik

Knik regelmatig om te laten zien dat je luistert. De meeste mensen doen dit al automatisch maar sommige mensen vergeten het.

 

12. Glimlach

Een echte glimlach creëert direct een ontspannen, positieve sfeer. Iemand die niet of weinig lacht, maakt minder kans op een succesvol sollicitatiegesprek.

 

13. Reageer op iedereen aan tafel

Zijn er meer mensen bij het gesprek aanwezig, zorg dan dat je iedereen regelmatig aankijkt en niet alleen degene die de vragen stelt.

Flex Work in Travel, arbeidsbemiddelaar in de reisbranche

Ben je in het bezit van een goede lichaamstaal en ben je toe aan een nieuwe baan in de reiswereld? Schrijf je in bij Flex Work in Travel. We bespreken je wensen en ambities. Waar ben je goed in en wat geeft plezier in je werk? We onderzoeken of er een vacature is die past bij jouw wensen. Schrijf je nu in.