top 15 reisorganisatie Nederland

Flex Work in Travel blikt terug op het afgelopen jaar met een bijpassende top 15 reisorganisatie Nederland.

Uit onderzoek blijkt dat met een omzet van ruim 1,8 miljard euro, TUI Nederland het grootste reisbedrijf van Nederland is.

In de jaarlijkse ranglijst van de grootste reisbedrijven volgt zakenreisorganisatie BCD Group op plaats 2, met een omzet van 1,3 miljard euro. Retailgigant D-rt Groep (D-reizen en VakantieXperts) bezet de derde positie, met een omzet van 676 miljoen euro.

Top 15 reisorganisatie Nederland

 

1. TUI

Marktleider TUI Nederland groeit goed door. De retailomzet van TUI Nederland, 281 miljoen euro, is inclusief de 131 eigen reisbureaus en de zelfstandig reisagenten.

De omzet steeg met 11,7 procent naar een totaal van 19,2 miljard euro. Het bedrijf investeert grote bedragen in eigen resorts en cruiseschepen. TUI Group sloot 2017 af met 330 eigen hotels, 16 cruiseschepen en 6 airlines met 150 toestellen.

2. BCD Group

BCD Group, het zakenreisbedrijf van John Fentener van Vlissingen, zag de omzet in Nederland stijgen naar 1.361 miljoen euro. Voor 2018 wordt ruim 1,4 miljard euro verwacht.

De wereldwijde omzet bedraagt 27,9 miljard dollar. BCD Group, opgericht in 1975, bestaat uit BCD Travel (zakenreizen), Travix (online reizen: CheapTickets, Vliegwinkel, BudgetAir, Flugladen en Vayama) en Park ’N Fly (parkeren bij luchthavens).

3. D-rt Groep

D-rt Groep omvat de labels D-reizen en VakantieXperts. D-reizen noteerde in 2017 een omzet van 362 miljoen euro met 223 winkels. VakantieXperts behaalde 314 miljoen omzet met 203 reisbureaus.

4. Corendon

Corendon maakt een gestage groei door. De omzet over boekjaar 2017 is hoger dan verwacht. De groei wordt veroorzaakt door sterke last minute boekingen Turkije en de overname van Stip.

5. Otravo

Otravo, het moederbedrijf van onder andere Vliegtickets.nl, de VakantieDiscounter, Flygstolen en Greitai, is in 2018 gefuseerd met het Spaanse Travelgenio. Door de fusie met deze online travel agent (OTA) uit Madrid, behoort Otravo tot de top 5 van online aanbieders van vliegtickets en vakantiereizen in Europa. Travelgenio heeft een jaaromzet van meer dan 950 miljoen euro.

6. Sunweb Group

De Sunweb Group nam in maart 2017 Portugal-specialist Primavera over. In april dat jaar verwierf Sunweb Group het Duitse JAM! Reisen, een specialist in jongerenreizen. Met de overname versterkte Sundio/ Sunweb zijn positie in het segment jongerenreizen.

7. Carlson Wagonlit

8. Uniglobe

Uniglobe Nederland omvat zes ondernemers met samen 18 locaties. De ondernemers zijn partners en tevens aandeelhouder van het hoofdkantoor op Schiphol. Met de focus op het midden- en kleinbedrijf groeit Uniglobe onder leiding van Cees Klinkenberg gestaag door.

9. Expedia

Aangezien Expedia officieel in de VS is gevestigd, worden geen lokale omzetcijfers voor Nederland bekendgemaakt. Het bedrijf werd in 2015 lid van de ANVR.

10. Airtrade

Jeroen Martron (CEO) en Frank Wester (CFO) ondernamen in februari 2017 een management buy-out van Airtrade Holland, samen met BCD, en kochten het van het Duitse Aerticket, dat sinds 2013 circa 85 procent van de aandelen Airtrade had. Zij kregen veel lof toegezwaaid voor hun ondernemerschap. Martron, Wester en BCD Group bezitten 100 procent van de aandelen Airtrade Holland.

11. Schiphol Travel

De Schiphol Travel Group noteerde opnieuw groei. De onderneming richt zich op de top van het zakelijke segment en ontwikkelt zich steeds meer als een IT-bedrijf, zegt directeur Daan Lenderink. ‘Schiphol Travel International profileert zich als een vijf sterren organisatie met een vlak organogram waarin uitsluitend full time en ervaren accountmanagers werkzaam zijn. Een lean & mean model met minimale overhead.’

12. Munckhof Business Travel

Met 90 jaar aan vervoerservaring mag Munckhof zich expert noemen in personenvervoer en reizen. De zakenreistak van het bedrijf ontwikkelt zich voorspoedig.

13. Rikjsa

Riksja Travel ziet zowel de omzet als het aantal passagiers gestaag stijgen. Komend jaar worden 27.000 passagiers verwacht.

14. Djoser

Sinds oprichter Herman van der Velde het bedrijf in 2013 terugkocht van het Indiase Cox & Kings, gaat het weer bergopwaarts met Djoser. In het hoofdkantoor in hartje Leiden houdt deze vakman zich weer met de dagelijkse gang van zaken bezig

15. Nova Tours

Nova Tours van Ab Polak doet goede zaken met zijn kantoren in hartje Amsterdam.Voor afgelopen boekjaar verwacht hij 31 miljoen omzet.

 

Opkomst kleinere reisorganisatie Nederland

Opvallend is de opkomst van kleinere specialisten, waaronder Tioga Tours en Untamed Travelling. Deze reisbedrijven met een eigen specifieke doelgroep boeken succes volgens het motto ‘als je kiest, word je ook gekozen’.

Voor de reissector zijn 65-plussers een zeer interessante groei doelgroep.  De vakantiebestedingen van deze groep ‘vrije genieters’ zullen in de komende 5 jaar met een half miljard euro stijgen. Kansen volop voor de reissector.

 

Zorgen om gebrek goed personeel reisorganisatie Nederland

De retail maakt zich ondertussen zorgen over het gebrek aan goed gekwalificeerd personeel en de aansluiting van toeristische opleidingen op de praktijk. ‘Het vinden en houden van goed personeel is en blijft een uitdaging’, zegt Don Kaspers, CEO van D-rt Groep.

‘Toeristische opleidingen besteden onvoldoende aandacht aan de mogelijkheden in de reisretail. De functies die wij aanbieden zijn juist een mooie leerschool en een mooie opstap naar meer diepgang in de reisbranche.’

 

Zelf aan de slag bij een reisorganisatie Nederland

Wil je ook aan de slag bij een reisorganisatie? Schrijf je in bij Flex Work in Travel. We bespreken je wensen en ambities. Waar ben je goed in en wat geeft plezier in je werk? We onderzoeken of er een vacature is die past bij jouw wensen. Schrijf je nu in.

Bron:  Travmagazine