De reissector doet goede zaken: er worden meer reizen geboekt en er wordt méér geld aan uitgegeven. De reissector groeit sneller dan de algemene economie. Dat beeld zal zich de komende tien jaar voortzetten, waarbij de reisbranche zich nog meer als banenmotor zal profileren.
Reissector is wereldwijde banenmotor
Volgens de WTTC had de sector Travel & Tourism vorig jaar een aandeel van 10,4 in het totale bruto sociaal product (BSP) in de wereld. De sector Travel & Tourism was vorig jaar goed voor 319 miljoen banen wereldwijd. De WTTC verwacht de komende tien jaar een forse groei, vooral in Azië. Hiermee kan de sector op een aandeel van 11,4 procent van het wereldwijde BSP komen en 100 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen creëren.
Groei aantal reis medewerkers in Nederland
Het aantal reis medewerkers maar doorgroeien: de teller staat inmiddels op 22.820. Geen wonder met de enorme groei; de toekomst van werken in de reissector is dan ook positief. Er zijn trouwens veel nieuwe mensen de reisbranche ingestroomd, te weten 4.950.
Meer vrouwen dan mannen werkzaam in reissector
Afgelopen jaar werkten er merendeels vrouwen in de reisbranche: 64% tegenover 36% mannen. En die zijn van alle leeftijden. Gemiddeld is de reismedewerker 39 jaar oud. Meer dan de helft van alle medewerkers is tussen de 28 en 44 jaar.
Dat we steeds langer doorwerken, is vandaag de dag al een feit met 2% die 65 jaar of ouder is. Ook op het gebied van opleidingsniveau kunnen we spreken van een goede mix: Zo’n 56% heeft een MBO-opleiding gevolgd, en 42% een HBO- of WO-opleiding.
Maar 24% van de reisbedrijven heeft meer dan 1 medewerker
In totaal telt Nederland 3.800 reisbedrijven. En die zijn uiteraard niet allemaal even groot. Er zitten ondernemingen tussen met meer dan 1.000 medewerkers, waar in totaal meer dan 38% van de reissector werkt. Maar wist je dat 76% hiervan maar 1 werknemer heeft? Ten opzichte van vorig jaar is dit getal gestegen met 7,7%.
Wat is het gemiddelde bruto-jaarinkomen in de reissector?
Een werkweek in de reisbranche omvatte in 2019 gemiddeld 32,08 uur. Toch werkte ruim de helft van de reis medewerkers (68%) 32 uur of meer. En natuurlijk is het ook altijd interessant om te weten wat het gemiddelde bruto-jaarinkomen (per fte) was: € 35.200,-.
Reissector opleiding
Voor de reissector zijn een hoop nieuwe talenten op komst, want 12.260 studenten volgden in studiejaar 2018-2019 een opleiding in toerisme.
Reissector vacatures vinden met Flex Work in Travel
Flex Work in Travel is specialist in arbeidsbemiddeling voor de reisbranche. Op basis van een meer dan gemiddelde kennis over de branche zorgen we zowel voor opdrachtgevers als voor kandidaten voor de best mogelijke match.
Je carrière in de reissector begint bij Flex Work in Travel. Ben je enthousiast, flexibel en ga je een uitdaging niet uit de weg dan zoeken wij jou. Schrijf je nu bij ons in voor de mooiste reissector jobs.
Bron: Reiswerk