12 beste sollicitatiegesprek tips

Een eerste indruk maak je maar één keer. Flex Work in Travel geeft je 12 sollicitatiegesprek tips voor een goede eerste indruk.

1. Kleed je passend

Kleed je passend. Weet je de dresscode niet? Dan is de regel: Ga voor de netste versie. Check, bijvoorbeeld online, de dresscode binnen het bedrijf en pas jouw kleding hierop aan. Als je solliciteert naar een leidinggevende functie en op het sollicitatiegesprek in een gescheurde spijkerbroek verschijnt, verklein jij je kansen uiteraard aanzienlijk. Zorg er wel voor dat jij je prettig voelt in de kleding die je aantrekt. Dit kan je zelfvertrouwen een boost geven. Trek geen mantelpakje aan als je er ongelukkig van wordt; ongemak kun je uitstralen tijdens het gesprek.

2. Linkedin check

Vertrouwen is goed, controleren beter. Komt je LinkedIn-profiel wel overeen met het cv waarmee je hebt gesolliciteerd? Zorg er altijd voor dat je Linkedin account representatief is.

3. Bereid je gesprek goed voor

Een goede voorbereiding van een sollicitatiegesprek is het halve werk. Zorg dat je alles weet over de organisatie en de functie. Klinkt heel eenvoudig: In praktijk wordt dit niet of slecht gedaan. Volg het bedrijf op al hun social media pagina’s, hun nieuwsberichten en pluis hun bedrijfswebsite uit.

4. Kom op tijd

Het is ongemakkelijk als je zwetend binnenkomt omdat je moest rennen voor de tram. Op tijd komen voorkomt ook een hoop stress.

Goede stelregel: Ben je te vroeg, dan ben je op tijd. Ben je op tijd, dan ben je te laat. Een kwartiertje van tevoren staat netjes en geeft je de ruimte om vertraging op te lopen of jezelf nog even op te frissen.

5. De kracht van de glimlach

Volgens wetenschappelijke onderzoek naar de effecten van de glimlach, blijkt dat 72% van de mensen anderen die vaak lachen als zelfverzekerd en succesvol zien. Mensen die lachen promoveren gemiddeld 12% sneller. Kortom: een glimlach heeft een positieve werking.

6. Onthoud namen

Het is attent om namen te onthouden. Je moet natuurlijk wel weten met wie je een gesprek hebt. Als je in het gesprek subtiel iemands naam gebruikt, kun je sympathie opwekken. 

7. Een goede handdruk

Met een eenvoudige handdruk kun je al een goede indruk maken. Een aantal tips: De beste manier is je hand recht uitsteken met aaneengesloten vingers. Niet te hard knijpen: Het is de kunst je knijpkracht af te stemmen op de persoon voor je. Knijpduur: Als je te te kort knijpt, kan dat een nerveuze indruk maken. 

8. Maak oogcontact

Een van de meest belangrijkst sollicitatiegesprek tips: Hou bij de eerste kennismaking oogcontact met je gesprekspartner. Als je dit niet doet, kun je onzeker of juist arrogant overkomen.

9. Toon belangstelling in de persoon die je interviewt

Met een beetje belangstelling kun jij je al onderscheiden tijdens een sollicitatiegesprek. Denk aan vragen als:

  • Hoe lang werk je zelf al hier?
  • Hoe zou je zelf de cultuur binnen de organisatie omschrijven?
  • Stel ik heb net mijn arbeidscontract getekend, wat zijn de twee belangrijkste tips die je mij zou geven?

10. Bereid je eigen antwoorden voor

Neem al deze sollicitatiegesprek tips nog een keertje rustig door en ga voor de spiegel staan of oefen met een ander de antwoorden die je tijdens het sollicitatiegesprek zou kunnen geven. Denk aan vragen als:

  • Vertel iets over jezelf.
  • Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
  • Waarom wil je hier werken?

11. Luister actief

Goed luisteren is heel belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek. Je komt er sympathiek mee over. Luister dus goed naar wat er gevraagd wordt. Laat je gesprekspartner rustig uitpraten. Creëer een open houding en kijk je gesprekspartner aan als hij of zij een vraag stelt en iets aan het vertellen is. Knik af en toe als een bevestiging dat je de ander begrijpt en actief luistert. 

12. Wees positief

Praat nooit negatief over een vorige werkgever. Straal positiviteit uit en spreek dit ook uit. 

Hulp nodig bij een sollicitatiegesprek?

Meer sollicitatiegesprek tips nodig? Beter weten wat je wel en niet niet moet doen tijdens je sollicitatie? Heb je behoefte aan begeleiding op de arbeidsmarkt? Flex Work in Travel kan jou hiermee helpen. Voor meer informatie: pascalejansencoaching.nl of 06 – 24 65 78 45

Ben je op zoek naar een baan in de reiswereld? Neem vrijblijvend en gratis contact met ons op of schrijf je meteen bij ons in.