Ben jij toe aan een carrièreswitch, maar komt daar maar niets van terecht? Je voelt dat je iets moet veranderen, kijkt misschien wel eens rond naar andere banen of praat met vrienden over je werksituatie. Je voelt je onrustig en ontevreden, maar het idee van verandering maakt je minstens zo onrustig.
Gek is dat niet. Je huidige baan mag je dan niet meer gelukkig maken, hij geeft wel zekerheid. De zekerheid van weten wat je hebt. Maar dus ook de zekerheid dat je werk morgen nog net zo weinig uitdagend zal zijn als vandaag. En dat je er dus nog steeds ongelukkig over zult zijn.
Wanneer je een verandering in je werk tot stand wilt brengen, is dat altijd spannend. Verandering betekent dat je andere dingen gaat doen, of de dingen die je deed anders gaat doen. Het betekent dat je leven er anders uit gaat zien. Het vertrouwde en bekende laat je los om nieuwe dingen te doen die je meer geluk en voldoening brengen.

STAP UIT JE COMFORT ZONE

Je comfort zone is de plek waar je bekend bent. Je weet wat je te wachten staat. Je weet hoe je de dingen doet en wat je rol is. Je weet waar je op kunt rekenen. Uit je comfort zone stappen betekent dat je even je evenwicht moet verliezen. Je gaat nieuwe dingen doen die je misschien nog niet eerder gedaan hebt. Daar kun je onzeker van worden. Kan ik het wel? Is dit wel de juiste weg? Ga ik het er goed vanaf brengen? Waar gaat dit op uit komen?
Met deze 5 tips stap je met meer gemak uit je comfort zone om je gewenste verandering tot stand te brengen:

  1. Begin met inzicht en bewustzijn. Kun je benoemen wat er moet veranderen en waar het dan wél naar toe moet? Als je heel helder weet wat je wilt veranderen, kun je je met meer focus richten op die verandering. Dat helpt je om vol te houden als de veranderstress toeneemt.
  2. Visualiseer je einddoel en richt je daarop. Blijf benoemen waarom je graag dat doel wilt bereiken en houd die drijfveren voor ogen.
  3. Accepteer dat verandering betekent dat je even je evenwicht verliest, maar vertrouw erop dat je een nieuw evenwicht zult vinden in je nieuwe situatie.
  4. Kijk kritisch naar je huidige situatie. Als de veranderstress toeneemt zijn we geneigd onze oude situatie rooskleuriger voor te doen dan hij is. Trap niet in de val om daardoor alles bij het oude te laten. Vraag jezelf af: wat kost het je als je de oude situatie in stand houdt? Wat zou je kunnen bereiken als je je niet gevangen liet houden in deze situatie? Wie kun jij worden als je je oude situatie los durft te laten?
  5. Richt je verandering op het nog beter werken met je passie. Wie vanuit passie de dingen doet, voelt een sterke bevlogenheid, motivatie en doorzettingsvermogen.

“Durven is even je evenwicht verliezen, niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen.” – Sören Kierkegaard

Bron: careerwise